Velká Británie je rodištěm různých tradic následně rozšířených po celém světě. Jednou z těch, které však nikdy nenašly popularitu ve zbytku světa, je pro Anglii tradiční „čaj o páté“. Ten, jak už pojmenování tradice napovídá, je malou společenskou událostí v pozdních odpoledních hodinách. V moderním světě už většinou upřednostňujeme spíše kávu, ale i přesto má čaj o páté jistou eleganci i styl.
Tradice čaje o páté sahá až do 19. století, kdy se Anna, vévodkyně z Bedfordu, rozhodla zavést nový zvyk a podávat lehké občerstvení v čase mezi obědem a večeří. Během následujících let se tento zvyk rozšířil napříč celou britskou aristokracií a začala si jej užívat i britská veřejnost. V závislosti na subjektivní chuti jednotlivců pak je čaj podáván s cukrem, citronem nebo mlékem.
A ač se „oficiálně“ jmenuje „čaj o páté“, ve skutečnosti není povinností jej očekávat přesně o páté hodině odpoledne. Obvykle se podává v čase mezi čtvrtou a šestou hodinou a doplňují jej sendviče, sušenky a další pochutiny. Zvykem je servírovat čaj v nádherně zdobeném čajovém servisu a cílem je si tento kratičký okamžik opravdu užít.
A jaký čaj se o páté hodině odpolední v Anglii podává? Už tradičně to byl a je černý čaj z Darjeelingu a Ceylonu.
FOTO: Mary Cassatt – Slavná olejomalba „The Tea“ (Wikipedia)