Caterham Project V: Elektrické sportovní kupé od mágů lehkosti

Britský výrobce sportovních aut Caterham je jediným oficiálním pokračovatelem legendárního Lotusu 7, ale s novou čistě elektrickou érou musí rozšířit své zájmy a oslovit více potenciálních zákazníků. Jedním z nových projektů je i unikátní sportovní elektromobil Project V, který v moderním automobilovém průmyslu nemá obdoby. I s vysokonapěťovým akumulátorem je výrazně lehčí než většina doposud vyvinutých a představených elektromobilů.

Nový Caterham Project V je zatím ve fázi vývoje a prototypů, ale už teď nabízí pověstnou jednoduchost a lehkost i na elektřinu. Caterham jej vyvinul s italským designovým studiem Italdesign a pracuje na něm jako na čtyřmístném kapotovaném sportovním kupé. Ta v historii značky nejsou tradicí a Caterham jej vyvíjí podle svých standardů. Jedním z hlavních cílů bylo nepřekročit maximální hmotnost 1 190 kilogramů.

Výrobce vsadil na rozsáhlé využití hliníku a uhlíkových vláken, díky čemuž je nový Project V zatím asi nejlehčím silničním elektrickým kupé na světě. Pohonným ústrojím je jeden elektromotor o výkonu 200 kW pro pohon zadních kol čerpající elektrickou energii z 55 kWh Li-Ion akumulátoru. Díky 150 kW nabíjení se dobije z 20 na 80 procent stavu baterie za pouhých 15 minut.

Caterham uvádí, že lehký Project V zrychluje z 0 na 100 km/h za pouhých 4,5 sekundy a jezdí maximální rychlostí 230 km/h. Caterham Project V je zatím ve fázi vývoje a očekává se, že pokud jej automobilka dokončí do produkční verze, bude se prodávat za více než dva miliony korun. Už teď však vypadá jako jeden z nejzajímavějších elektrických sporťáků posledních měsíců.

FOTO: Caterham

ahoj gentlemene!